מה זה "קלינאי תקשורת"?
קלינאי תקשורת הינו בעל מקצוע פרא-רפואי, העוסק באבחון, טיפול ושיקום של אנשים עם לקויות שונות בתקשורת מילולית ולא מילולית. בכדי שיוכל לטפל, קלינאי התקשורת חייב להיות בעל תואר ראשון (B.A.) ממוסד אקדמאי מוכר, ומחזיק רשיון של משרד הבריאות בתחום זה.
כמה טיפולים מגיע לי?
כעקרון, הזכאות למספר הטיפולים הניתנים על ידי קופות החולים משתנה לפי גיל המטופל:
מגיל לידה עד גיל 3 שנים - בהתאם לצורך ולפי שיקול דעת מקצועי, ללא הגבלה במספר הטיפולים.
גילאי 3-6 שנים- בהתאם לצורך ולפי שיקול דעת מקצועי, עד 27 טיפולים לשנה.
גילאי 6-9 שנים - בהתאם לצורך ולפי שיקול דעת מקצועי, עד 9 טיפולים לשנה.
גיל 9 שנים ומעלה- לעיתים קופות החולים מאשרות סדרה חד-פעמית של 9 טיפולים.
בכל מקרה של סיום מכסת הטיפולים שהקצתה הקופה לשנה הקלנדרית, יש אפשרות לטיפולים נוספים באופן פרטי.
כמה זמן נמשך טיפול?
משך הטיפול נע בין 30 ל-40 דקות, כתלות במידת שיתוף הפעולה של המטופל ובשיקולים מקצועיים נוספים של המטפל.
התהליך הטיפולי נעשה בסדרות של 9-15 טיפולים ברצף. בסיום הסדרה ישנה אפשרות לצאת להפסקה טיפולית בכדי ליישם ולהכיל את הנלמד, או להמשיך בסדרה נוספת ברצף. ההחלטה אם להמשיך לטפל ברצף או לצאת להפסקה טיפולית נעשית יחד עם הורי המטופל ותלויה בשיקולים שונים, כגון חומרת הלקות, מידת שיתוף הפעולה של המטופל, ועוד.
מה תדירות הטיפולים?
לרוב, התדירות הינה אחת לשבוע. במקרים חריגים של לקות חמורה, תדירות המפגשים עולה.
כמה זה עולה לנו?
מבוטחי קופת חולים "מכבי" - זכאים לטיפול בעלות של טופס 17 בלבד (כ-30 ש"ח לטיפול, משתנה מעת לעת). במקרה זה התשלום מבוצע בהעברת כרטיס מגנטי של המבוטח בתחילת כל טיפול.
מבוטחי שאר קופות החולים - משלמים ישירות (בצ'ק או במזומן) בתום כל טיפול ומקבלים חשבונית, איתה הם ניגשים לקופת החולים ושם מקבלים החזר. גובה ההחזר משתנה כתלות במשך ההמתנה לטיפול, גיל המטופל והביטוח הרפואי שלו. כדאי לברר מול קופת החולים מה גובה ההחזר לו אתם זכאים.
מאיזה גיל אפשר לטפל?
כבר בשנה הראשונה לחיים ניתן לגלות לקויות בהתפתחות התקשורת והשפה. ככלל, ההמלצה היום היא לפנות לאבחון של קלינאי תקשורת בכל מקרה של חשש. מחקרים מראים כי התערבות טיפולית מוקדמת מביאה לתוצאות טובות יותר. ילד שאינו מדבר כצפוי לגילו עלול לחוש תסכול, המנעות ופגיעה בבטחון העצמי ולכן חשוב לטפל בזמן. עם זאת, צריך לזכור כי ישנם שיבושים האופיניים להתפתחות שפה תקינה, ולכן לא כל שיבוש מצריך טיפול מיידי. אם מתעורר ספק, כדאי להתיעץ עם קלינאי תקשורת.